Woninghuren in grote steden dalen door expat die wegblijft

duda-wsm • sep 09, 2020

In grote steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven zijn de huren van vrijesectorwoningen het afgelopen kwartaal voor het eerst in lange tijd gedaald. Dat meldt woningmarktplatform Pararius.

Landelijk gezien stegen de huren gemiddeld genomen nog wel met 2,4 procent, hoewel dat een gematigder tempo is dan in de afgelopen vijf jaar. Utrecht is een uitzondering onder de grote steden; de Utrechtse huurprijzen stegen in het tweede kwartaal met ruim 5 procent.


Volgens Pararius heeft de dip in meerdere grote steden te maken met het tijdelijk wegblijven van expats door de coronacrisis. "Zij huren voornamelijk woningen in het hoogste segment", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. "Blijven de expats weg, dan blijven die woningen leeg. Om leegstand te voorkomen worden de expatwoningen voor een lagere huurprijs aangeboden."


Van 2400 naar 1850 per maand

Dat er minder buitenlandse werknemers een huis zoeken merkt ook het Amsterdamse makelaarskantoor HousingNet. "Normaal gesproken verhuren wij zo'n 80 procent van ons aanbod aan expats", zegt Thijs IJpeij van HousingNet. "Nu is dat minder dan de helft."


En dat heeft zijn effect op de huurprijs. "We hebben nu zo'n typische expatwoning in Amsterdam-Buitenveldert van 120 vierkante meter. Daar zou de eigenaar voorheen rond de 2400 euro voor vragen. Nu is dat 1850 euro."

Het aantal aangeboden appartementen is vooral in Amsterdam de afgelopen maanden flink gestegen. Dat komt volgens Pararius niet alleen doordat er minder expats zijn, maar ook doordat er minder wordt verhuurd aan toeristen via sites als Airbnb. "Omdat de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen."


Renoveren

Op langere termijn zouden de vrijesectorhuren ook landelijk kunnen gaan dalen, denkt Pararius. Maar dat hangt dan wel af van wat er op de koopmarkt gebeurt. Op dit moment is die stabiel. Maar als door de economische situatie huizen langer te koop komen te staan, kan dat effect hebben.


"Dan zullen mensen er alles aan doen om hun leegstaande woning alsnog te verhuren", zegt De Groot. "Om leegstand bij meer aanbod en minder vraag te beperken, heeft een verhuurder in principe maar twee instrumenten: de woning verbeteren door te renoveren of de huurprijs verlagen. Renovatie duurt lang, dus zullen veel verhuurders hun prijzen verlagen."

door nu.nl 19 jul, 2021
Veel zelfstandigen hebben door de coronapandemie minder financiële reserves dan twee jaar geleden. Het gaat vooral om zzp'ers in beroepen die zwaar zijn geraakt door de crisis, zoals taxichauffeurs, schoonheidsspecialisten en kappers. Veel zelfstandigen in de IT en of in administratieve beroepen zagen hun spaarpot juist groeien. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De Haagse rekenmeesters vroegen zzp'ers in verschillende sectoren hoelang ze hun hoofd boven water kunnen houden als hun inkomen ineens wegvalt. Een op de vijf zelfstandigen zei het minder dan drie maanden uit te kunnen houden. Dat is ongeveer net zoveel als bij de peiling die het CBS twee jaar geleden deed. Zo'n 39 procent gaf aan een jaar of langer zonder inkomen te kunnen. Dat was twee jaar geleden nog 41 procent. De verschillen tussen diverse bedrijfstakken zijn groot. Niet verrassend zagen vooral zelfstandigen die tijdens de lockdown te maken kregen met contactbeperkende maatregelen hun financiële buffer kleiner worden. Bij dienstverleners, waar contactberoepen zoals kappers toe behoren, steeg het aantal zelfstandigen dat minder dan drie maanden zonder inkomen kan rondkomen van 24 naar ruim 33 procent. Van deze groep had 84 procent tijdens de coronacrisis minder werk. In transport en logistiek, waar onder meer taxichauffeurs onder vallen, steeg het aantal zzp'ers dat minder dan drie maanden zonder inkomen kan van ongeveer 30 naar 33 procent. In de IT daalde dit aantal juist, van ruim 16 procent twee jaar geleden naar zo'n 11 procent nu.
door duda-wsm 09 sep, 2020
Ondernemers kunnen tot uiterlijk 1 oktober uitstel van belasting aanvragen of een verlenging van het uitstel aanvragen. Daarmee loopt voor alle ondernemers het uitstel uiterlijk op 1 januari 2021 af. Op deze manier loopt het bedrag van belasting dat uiteindelijk terugbetaald moet worden, niet onnodig op. Het kabinet wil niet dat ondernemers alsnog in de knel komen bij het terugbetalen. Daarom komt er een ruime terugbetalingsregeling van twee jaar om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen.
door duda-wsm 09 sep, 2020
The Netherlands is full to bursting with all kinds of bikes - tandem bikes, bakfietsen, electric bikes, oma fietsen - there’s something for everyone and for every occasion. It can be so tempting when you’ve just moved to the country to hop on a bike and go about your business. But so many people haven’t been on a bicycle since they were a kid, and so aren’t particularly comfortable as an adult on a bike.
Share by: